Chit-chat with kang Dicky Sukmana di kelas AkberMlg

Scrolling timeline twitter sudah menjadi kegiatan rutin bagi saya. Dari sana saya sering mendapat informasi atau hanya sekedar bahan bacaan random. Kali ini saya melihat salah satu tweet dari @EventMalang yang menginformasikan adanya kelas akber (Akademi Berbagi) di Houtenhand cafe dengan pemateri Kang Dicky Sukmana. Kang Dicky lebih dikenal sebagai “tukang kaos” founder distro Invictus, salah satu distro tertua di Indonesia dan bisa dibilang cikal bakal distro di Indonesia. Tapi sebenarnya 5 tahun ini Dia sudah tidak terjun langsung mengurusi bisnis distronya, tapi sudah beralih ke Digital Agensi dan hal-hal lain yang dia anggap sebagai “mainannya”.

Oh iya sebelumnya saya belum pernah mengikuti kelas akber di malang, karena temanya soal “Creativepreneur” dan pematerinya yang gue pikir capable di bidang itu, makanya saya ikut. Dan ternyata kelas akber yang diadakan pada hari itu adalah dadakan karena kebetulan Kang Dicky lagi di Malang untuk event Kickfest. Jadi disana lebih ke cerita-cerita dan saling ngobrol asyik.

Dalam tulisan kali ini saya mencoba merangkum beberapa poin  yang saya dapat dari ngobrol asyik bersama kang Dicky Sukmana di kelas akbermalang. Poin-poin itu diantaranya;

  1. Kebanyakan ide berasal dari iseng.

    Kebanyakan ide yang didapet Kang Dicky biasanya berawal dari keisengan. Contohnya saat dia bikin @infobandung. Alasan dia bikin akun twitter @infobandung adalah saat Google nggk bisa jawab pertanyaan “Dimana sih tambal ban yang masih buka di sekitar jalan Sukarno-Hatta?”. Dan akhirnya dia bikinlah @infobandung dengan harapan kalau ada yang tanya ke @infobandung yang jawab pasti banyak.

    Dari situ Dia ditawari menjadi admin akun twitter salah satu brand snack ternama. Ketika ditanya soal bayaran, Kang Dicky masih belum bisa ngasih harga pasti, karena dia pikir ngetweet adalah hobi dan tidak ada guideline buat dia harus ngetweet apa, dia bilang sih “ngetweet semau gue” dan orang dari brand snack pun bales bilang “bayar semau gue kalau gitu”. Jadi tidak ada nominal pasti saat itu untuk tarif jasa menjadi admin akun twitter dengan tujuan bisnis. Setelah beberapa bulan develop akun tersebut, bayaran yang tadinya dijanjikan “semau gue yang bayar” menyebutkan angka yang tidak terbayangkan, bisa jadi 3 kali lipat dari angka yang pernah dibayangkan oleh Kang Dicky. Dari sana dia mulai sadar kalau kegiatan ngetweet pun bisa menghasilkan duit.

  2. Ketika bosan tinggalin, apalagi bosen itu bikin kalian tertekan

    Saya kira saya adalah orang yang paling membosankan karena sering merasa bosan, dan saya sempat bepikir apa ada yang aneh dengan diri saya? Ternyata tidak, bosan itu manusiawi. Kalau kata Kang Dicky kalau kita uda mulai bosan lebih baik kita tinggalkan kegiatan itu, nanti juga kangen kayak pacaran gitu. Apa lagi kalau uda bosan plus tertekan, harus cepet-cepet tinggalin itu, daripada kita cuma buang-buang waktu disitu dan pastinya kita nggk akan maksimal disitu. Masih banyak kegitan lain yang menunggu untuk kamu kerjain dengan maksimal dan sepenuh hati.

  3. Klasifikasi client

    Disana kita juga sempet ngobrol-ngobrol soal kerjaan yang kita lakuin. Ada kesamaan diantara kami *etjiee sayangnya bukan rate *ahahaha, tapi klien. Kita sama-sama memperkerjakan diri kita buat klien, bedanya Kang Dicky dapet klien kelas kakap, kalau saya kelas teri :P. Dia mengklasifikasikan klien menjadi beberapa tipe;
    a. Klien yg pinter dan punya duit
    b. Klien pinter tapi ga punya duit
    c. Klien bodoh tapi punya duit
    d. Klien bodoh tapi ga punya duit (klienbangke)
    Dari 4 jenis klien tadi tentunya paling enak dapet klien jenis (a) dan yang paling ga enak dapet klien jenis (d) atau biasa kita sebut #klienbangke. Kalau uda dapet klien kayak gitu mending kita pecat aja dia jadi klien. Ahahaha.

  4. Punya produk tapi kenapa masih nglient?

    Saat ini saya berada dalam keadaan bosan nglient dan lagi pengen punya produk. Yang saya binguin disini kenapa orang-orang besar yang sebenernya dia sudah punya produk tapi koq masih mencari klien? Kalau menurut kang Dicky itu bisa jadi pengalihan kebosanan, ketika kita bosen bekerja dengan klien kita bisa bikin produk begitu juga sebaliknya. Namun produk juga butuh makan sebelum dia besar dan menghasilkan, cara ngasih makannya adalah dari duit si klien. Kalau emang kita uda punya duit buat ngasih makan produk kita ya ga usah nglien bisa.

    Disini saya punya pendapat sendiri sih, ketika kita uda punya produk dan produk itu udah well known kita bisa aja mencari klien dan pilih-pilih klien. Atau bahkan kita bisa nyari klien yang jenis (a) saja. Jadi menginvestkan waktu, tenaga dan materi untuk memfokuskan diri building product itu ga ada ruginya.

  5. Jangan cari uang tapi cari materi. Semesta mendukung

    Ini saya yang agak kurang ngerti. Apa bedanya uang sama materi? Yang dijadikan contoh sama kang Dicky disini adalah targetnya bukan uang tapi barang atau tujuan lainnya. Misalnya kita punya cita-cita pengen beli electrik gitar. Nah yang dijadikan semangat buat kerja disana ada barang itu tadi. Kalau kita punya keinginan yang spesifik tidak hanya ingin uang tapi uang itu buat apa itu kita akan lebih bersemangat untuk mencapai itu dan semesta pasti mendukung.

    Contoh lainnya adalah ketika kang Dicky pengen keliling Indonesia gratis. Apa yang dia lakuin biar cita-citanya terwujud? Dia fokus dengan bisnis kaosnya dan tetep membayangkan di bisa keliling Indonesia gratis. Dan memang semesta mendukung, suatu hari dia di kontak oleh salah satu artist yang akan mengadakan tour keliling indonesia dan membutuhkan wardrobe untuk itu semua. Karena dia sanggup untuk menuhin itu, dia dimasukan dalam list tour team artist. Dan nggk nyangka dia bisa keliling Indonesia gratis, nggk gratis sih dia masih ngeluarin kaos untuk biaya itu, eh tapi itu juga termasuk promosi, jadi bisa dibilang gratis :D.

  6. Testing pasar sebelum bikin produk (penipu)

    Kali ini kang Dicky jelasin trik untuk testing pasar sebelum membikin produk atau membuka suatu usaha. Yang dia contohkan untuk kasus ini adalah temannya yang ingin buka salon untuk anjing. Karena bianya untuk membuka salon anjing itu tidak murah sempat menyurutkan niatnya karena takut nanti nggk ramai dan rugi ujung-ujungnya gulung tikar.

    Jadi trik apa yang dilakukan untuk testing pasar (dalam hal ini pasar untuk salon anjing)? Dia mencetak brosur dan disebarkan di perumahan-perumahan elit di Bandung. Setelah di pagi harinya dia menyebar brosur siang harinya ada 3 orang penelpon yang menelpon meskipun hanya sekedar tanya harga dan sistemnya seperti apa. Dari situ sudah bisa kita lihat bahwa ada peminat dengan dibukanya salon anjing nanti, meskipun sebenarnya salonnya pun belum ada. Keesokan harinya ada pelanggan yang minta disalonkan anjingnya. Disini dia memakai sistem delivery service (antar-jemput) biar ga ketahuan kalo salon sebenernya belum ada dan disalonkan ke tempat lain sebenarnya.

    Karena melihat kalau pasar untuk salon anjing itu ada maka dia memutuskan untuk membuka salon anjing yang sebenarnya. Begitulah kira-kira salah satu cara untuk testing pasar kalau kita ragu untuk membuat produk atau membuka usaha.

Nah kurang lebih seperti itu sih obrolan asyik nan singkat sama kang Dicky. Mungkin ada beberapa yang saya tambahin, kurangin atau karang dikit. Soalnya agak lupa juga kata-kata pastinya, maklumlah manusia. Tapi intinya gitu lah :)

Freelance Paradigm

More than 3 years I chose to be a freelancer after I worked as full-time officer in one of IT company in my town. I’ve thought hardly before I decide to be full-time freelance, and I hope I’ll be a better person who can get financial freedom from my freelance life.

Why I chose to be a freelancer? I have some considerations about that:

  1. I’ll have flexible time
    I can work every time like I want. I can work at afternoon and in the morning I play or doing some fun things.
  2. Do everything I love
    When I was a full-time officer sometime I dislike some jobs that are not suitable with my positions, that’s why I chose it.
  3. More Income
    Get more income is definitely one of some reasons why I chose to be a freelancer. So many success story from some freelancers, it push me to resign from my office.
  4. No pressure from the boss

Based on my considerations, I decide to be a full-time freelancer. But it was not as easy as like I imagine. I still don’t know how to get client, how to communicate with them etc, because before I became a full-time freelancer, I was a half-time freelancer and I got job from my friend. When my friend didn’t have a job, neither am I. So my life depend on my friend’s life. I was in doubt about that situation, did I choose wrong step? I didn’t get income on that month, it made me more confuse, should I send application to some companies and become officer again? But I didn’t choose it, I still try to be a full-time freelancer and learn how to be better.

After I learn and try everything based on advice from another freelancers, I got noticed and I got some clients. Some clients who satisfied with my work sometimes comeback to me for another job. And some clients hire me regularly for a big projects. When I do regular project from that client, I often rejecting another freelance jobs, because I don’t want to make him disappointed.

Sometimes when I accepted some freelance jobs, I felt there is no flexible time for freelance life, moreover now I start to think I’ve to have product. I don’t want to be a freelancer forever. Freelancer is almost the same like officer, when you still depend on client and always follow every instruction from your client it’s same like your client is your boss.

I just realised that to be a freelancer is step to be an entrepreneur. Freelance is not the final destination. When you are a freelancer now, you have to think to make a product, to build your passive income. And now I never blame full-time officer, because they are same like me. Maybe they are saving their money to build something and want to be entrepreneur someday.

I have some advices for everyone who want to be a freelancer;

  1. To be a freelancer is just step to be an entrepreneur, if you have a knowledge how to be an entrepreneur you can skip to be a freelancers. Lets think and collaborate with another freelancer about how to build a product, use your knowledge that you have.
  2. Become an officer is not despicable like what you thought. It also a step to be an entrepreneur if you want.

 

Image credit: http://www.flickr.com/photos/pinksherbet/236299644/

Learn Faster with Your Teacher

I spent almost 3 years to learn about front-end developing. I did by my self, without any mentor/teacher. Learn from several articles on web, links from twitter or stackoverflow. Follow some front-ends jedi on twitter it also helps me to learn latest front-end tech.

3 years as front-end developer I still feel foolish, can’t build something with latest front-end tech. And I just realized that learn something from the others is faster than you learn or find solution by your self. How faster? It can be 10 times faster. When I’ve to spent 3 years to learn about front-end development you just need to spend 3 months to learn it and you will know everything about latest tricks without you learn the old tricks.

How can I knew about it? I have a friend who wants to learn about front-end development. And she asks me to teach her. She got some jobs from her boss to convert PSD to HTML/CSS. So she is learning by doing. Her boss ask to her to convert PSD with latest front-end tech, reduce use images, optimize the css, font-face, icon font etc. I thought the boss will give the basic rule to convert PSD, but I was wrong, he asks to her like he asks me to convert the PSD.

Because of the situation, I’ve to teach her with everything that I just learned yesterday. Because she has a big passion on front-end thingy, she was happy to do everything and learn everything from me. Just 3 months learn about front-end development, and now she will become like me. Wow…

 

Image credit: http://www.flickr.com/photos/chrishunkeler/8049103309/

Good Project Manager/Leader

I never be a Project Manager / Leader, so I think they have a same function to manage a project and reach the goal. Even though in many articles Project Manager and Project Leader have some differences. You can goggle what Project Manager or Project Leader is :).

I’ve been led by some project leaders, sometimes I feel enjoy the tasks and conversation with them, sometimes I just felt like a slave when they give task and give comment to my work. I have some opinions about criteria of good project leader, because I’m a member who always be led by project leader :). So maybe here are the good project manager/leader must be:

They call me “Friend”

As a member I feel comfort to talk with my PM when he/she always act like me. I mean they never positioning their self as a man above me. As simple sentence “They call me ‘Friend’ not ‘You'”. I think the members will work better without any pressures because they work with their friend not there manager/leader.

They know about the time

I don’t like a PM who always contact me when I’m in holiday or when sleep time is coming. They should know about that time, so we as a member can save our energy to get work tomorrow with full energy. Sometimes we still think about email that we received before we sleep. We often bring that emails to our dream and make our sleep not well. And when we wake up, we still feel tired. I think the PM should create schedule email or send later when we start to work.

They assign tasks wisely

We know that you have a lot of task for us, but better you save some tasks to your draft and assign some tasks to us. Don’t give us all tasks that you have, it just make us scary to see our task list. After your member finished their task, just give them some times to take a rest before you assign some tasks to them again. When you make deadline for each task, you should know about their ability so you can give rational deadline for them.

They give motivation

Deadline is a friend. Sometimes deadline like a ghost that suddenly appear in front of us, make us scary and then we down and can’t think clearly. The good PM should give us motivation to make us up again. But most PM just push us to work faster because deadline is coming. Motivation works better then push, we forced to work when they push us, but we work with happiness and think clearly when they can motivate us.

They give appreciation

When the members finished their task don’t forget to give them a good comment before you give bad comment. Say “Thank you, Good job, Cool, etc” it makes us happy and ready to do another task.
Sometimes you need give a reward like you buy something for them, because I think the things that you give is more precious than money. Or maybe hangout together with team and talk about fun thing, don’t talk about work!

That’s my opinion about a good Project Manager/Leader. I wanna hear from you too.

Update

Make it easy

If you have a problem and you send it to your friend worker which is you hope they can solve the problem with the result like you want, but sometimes they have their own way with different result to solve the problem, don’t be stubborn or keep your way and push them to do anything you want. If your result is too difficult to be resolved by them and they  can offer another solutions, you can talk to them and find better way though. If the result that is offered by them is almost perfect why don’t you use it? You can move to another problem after finish it and your don’t spend much time to solve it.

Don’t forget to say “Sorry”

If you give task with tight deadline or you give task on the weekend for them, please don’t forget to say “Sorry” first. And check about their availability to do it. If we do that, I think our friends worker will feel more appreciated, and they don’t think like slave who always be pushed by their boss.

Don’t forget to say “Thank You”

The power of “Thank you” always make me have more value. It’s simple but it works. Don’t forget say “Thank you” for everything has done by your friends worker. If you satisfied with their work say double thank you. If you can say thank you by face to face do it, if you can’t do it by phone call, if you can’t do it by phone call you can do it by chat/message/email, ASAP.

Image credit: http://www.flickr.com/photos/innovate360/6314081175/